Információk Információk

Név: Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum

Cím: 6640 Csongrád, Szentháromság tér 12.  Tel/fax: 06/63-483-764 Mobil: 06/20-208-9522

E-mail: cskonyvtar (kukac) csongrad.hu

Nyitva tartás:

Héfő 09:00 - 17:00
Kedd 09:00 - 17:00
Szerda 09:00 - 17:00
Csütörtök 09:00 - 17:00
Péntek 09:00 - 17:00
Szombat 08:00 - 12:00
Vasárnap Zárva

 

Történet:

A Városi Könyvtár 1955. január 1-jén kezdte el működését a Kultúrház épületében.

Az 1956-os forradalom után az állomány nagysága: 12.318 db könyv volt.

1959-ben vezették be az intézményben a szabadpolcos kölcsönzést.

A rendezvények szervezése a 60-as évektől kezdődött, amely sok új olvasót hozott a Könyvtárba.

1975-ben adták át a gyermekrészleget.

Ekkor már a Könyvtár alapterülete a gyermekrészleggel együtt 175 m2.

1977-ben Csongrádhoz csatolták közigazgatásilag Bokros községet, így annak könyvtára a városi könyvtár tagkönyvtára lett.

2001. október 26-án került átadásra Csongrád város új könyvtára, amely egy közel 1000 m2 alapterületű épület, a Buch ház felújítása után megkezdhette működését.

2013. január elsején új intézmény jött létre a Csemegi Károly Könyvtár és a Tari László Múzeum egyesüléséből. Az új intézmény a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum nevet kapta.

 

A könyvtár részei:

 Az intézménybe belépő látogató egy  modern fogadótérbe lép be. Innen nyílik az olvasóterem, ahol számos folyóirat és közel 7000 kézikönyv található.

A Kölcsönzőpulttól egy másik irányba elindulva eljuthatunk a felnőtt és a gyermekkönyvtárba. A részlegek között kaptak helyet a számítógépek. Ezeken a teljes nyitvatartási idő alatt szélessávú Internet-szolgáltatást nyújtunk olvasóinknak. 8 gép áll az olvasóink rendelkezésére, melyek közül egyet a vakok és gyengénlátók használhatnak speciális programok segítségével, egy pedig katalógusterminálként működik.

Az új épületben ismét megnyitottuk zenei könyvtárunkat, amelyben olvasóink a komoly- és könnyűzenei lemezeinket, CD-inket és nyelvi kazettáinkat helyben hallgathatják és kölcsönözhetik is. Itt működik a Hangoskönyvtár is, amely a látásukban korlátozottak számára ad lehetőséget irodalmi csemegézésre. Mindezek kölcsönzésére is lehetőség van. Egy 15 m2-es kutatószoba is kialakításra került, ahol a helytörténeti anyagokat, a testvérvárosok dokumentumait használhatják az olvasók, kutatók.

Megújult pinceklubunk várja az érdeklődőket. Könyvtárunk rendelkezik egy 40 m2-es gyermekklubbal, amely rendszeresen otthont ad a gyermekfoglalkozásoknak (meseklub, hagyományőrző klub). A felnőtt részlegben berendezett állandó kiállításunk a csongrádi születésű író, Miloš Crnjanski életét és műveit mutatja be. Időközönként időszaki kiállítások is helyet kapnak a felnőtt könyvtárban.

2002 óta a bokrosi könyvtár ismét intézményünkhöz tartozik. Bokroson 3 számítógép áll a látogatók rendelkezésére.

2013. január elsején új intézmény jött létre a Csemegi Károly Könyvtár és a Tari László Múzeum egyesüléséből. Az új intézmény a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum nevet kapta.

2001. október 26-án került átadásra Csongrád város új könyvtára, amely egy közel 1000 m2 alapterületű épület, a Buch ház felújítása után megkezdhette működését.

 

- Névadónkról, Csemegi Károlyról:
(Csongrád, 1826. május 3. - Budapest, 1899. március 18.)

Jogi tanulmányait a pesti egyetemen végezte. Az 1848/49-es szabadságharcban őrnagyként egy zászlóalj gyalogság és egy század lovasság parancsnoka volt, részt vett a bánáti és a bácskai hadjáratokban. Ezért a fegyverletétel után hosszabb fogságot szenvedett, előbb a temesvári várban, majd Budán a Nádor-laktanyában. Szabadulása után Aradon lett ügyvéd, és csakhamar országos hírűvé vált, mint jogász. Később az igazságügyminisztériumban dolgozott, ahol rangban gyorsan emelkedett, és államtitkár lett. Elkészítette a bírói hatalomról és az ügyészségi szervezetről szóló törvények tervezetét, amelynek alapján a bírói hatalom és a közigazgatás elkülönült egymástól. Nevét azonban az első magyar Btk., a Csemegi-kódex (1878. V. tc.) tette ismertté. Ez csakúgy, mint a Kihágásokról szóló törvény a kor leghaladóbb eszméit tükrözte, a 19. sz-i európai büntetőjogi kodifikáció jeles alkotása. E két törvénykönyvhöz készített indoklás nagy hatású, tudományos igényű mű, ihletőjévé vált a magyar büntetőjogi gondolkodásnak.
A Magyar Jogászegylet alapítója és első elnöke. Érdemei elismeréséül 1878-ban a Szent István-rend középkeresztjét kapta, 1896-ban a budapesti tudományegyetem jogi kara tiszteletbeli doktorrá választotta meg.
Magyar büntető törvénykönyvének külföldön is híre volt. A francia kormány lefordíttatta, és megjelenttette Párizsban 1885-ben.
Szülővárosában az utcát, amelyben szülőháza állt, nevéről Csemegi Károly utcának nevezték el. A ház helyén emelt épület falán bronztábla és domborműves portré őrzi Csongrád neves személyiségének emlékét.