TIOP-1.2.1.A1-15/1-2015-0013 TIOP-1.2.1.A1-15/1-2015-0013

Sajtóközlemény

Korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztató és közművelődési teret hoztak létre a csongrádi Tari László Múzeumban.

 

 „A 21. századi fonó” – többfunkciós foglalkoztató tér kialakítása a Tari László Múzeumban című, TIOP-1.2.1.A1-15/1-2015-0013 azonosítószámú projekt megvalósításához a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum 48,63 millió forint támogatást nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A beruházással létrejött egy oktatóterem, kézműves foglalkoztató és közművelődési helyiség, ahol a 21 század technikája találkozik a fonó hangulatával.

Ezzel a fejlesztéssel létrejött egy a múzeum épületében lévő, azzal szerves egységet alkotó, de attól részben mégis elkülöníthetően használható, 15-25 fő befogadására alkalmas oktatóterem. Ez egyben korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztató és közművelődési tér is, mely előadások, programok megvalósítására alkalmas.

Az infrastruktúra fejlesztés eredményeként az épület energiahatékonysága is jelentősen javult, a nyílászárók cseréje és a fűtéskorszerűsítés is ezt a célt szolgálják. A múzeum akadálymentesen megközelíthetővé és látogathatóvá vált a fejlesztés eredményeként.

A projekt keretében beszerzésre került egy Braille nyomtató, amelynek segítségével és a tapintható másolatok elhelyezésével a gyengénlátók számára is élvezhetőbbé, érthetőbbé válnak a kiállítások. A különböző tanulást segítő játékok a kompetenciaterületek fejlesztésére adnak alkalmat.

Az oktatótérben lehetőség nyílik a hagyományos kismesterségek megismerésére, elsajátítására különböző kézi eszközök, égető kemence által. Így a múzeum néprajzi gyűjteménye is közelebb kerül a mai kor emberéhez. Az eszközök segítségével kipróbálható többek között az agyagozás, gyertyaöntés, csuhézás, nemezelés, mézeskalács készítés.

Oktatásba adaptálható IKT alapú rendszerek támogatják a helyi oktatást: SMART tábla, Leonar3do, Kinect, tabletek. Ezen fejlesztések a tehetséggondozás és a lemaradással küzdők esetében is segítséget nyújtanak.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 48,63 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. A projekt támogatási intenzitása 100 %. A projektről bővebb információt a www.konyvtar.csongrad.huoldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Illés Péter igazgató

cskonyvtar@csongrad.hu


A "21.századi fonó"– többfunkciós foglalkoztató tér kialakítása a Tari László Múzeumban: